CCPA Civ. Code § 1798.125(a)
Do not deny goods, charge different prices or give a different quality of service because a consumer exercised a CCPA right
Where this comes from
Provision: Civ. Code § 1798.125(a); 11 CCR § 7080
Instrument: California Consumer Privacy Act of 2018 (as amended by the CPRA) and CPPA regulations
Citation: Cal. Civ. Code § 1798.125(a); Cal. Code Regs. tit. 11, § 7080
Text version: Civ. Code as published 2026-10-01; 11 CCR as effective 2026-01-01
Checked against the source: 1 October 2026
Who it applies to
A business under the CCPA (Civ. Code § 1798.140(d)(1)) — all of these:
- California CCPA assessed scope Q_CA_CONSUMERS: YES
Meets one or more of the business thresholds — any one of these:
- California CCPA assessed scope Q_CA_REVENUE_THRESHOLD: YES
- California CCPA assessed scope Q_CA_VOLUME_100K: YES
- California CCPA assessed scope Q_CA_SALE_REVENUE_50: YES
What engineering work it implies
Sample acceptance criteria Landfall generates for this obligation:
- Prohibited action is technically blocked
- Users cannot bypass the restriction
- Clear messaging explains why action is blocked
- Attempts are logged for compliance monitoring
- Test that prohibited action fails gracefully
Questions people ask
- Does CCPA Civ. Code § 1798.125(a) apply to my service?
- It applies when California CCPA assessed scope Q_CA_CONSUMERS: YES; and at least one of: California CCPA assessed scope Q_CA_REVENUE_THRESHOLD: YES; California CCPA assessed scope Q_CA_VOLUME_100K: YES; California CCPA assessed scope Q_CA_SALE_REVENUE_50: YES.
- From when does this apply?
- CCPA Civ. Code § 1798.125(a) applies from 1 January 2023. Its current status is: in force.
Find out whether this one lands on you
Landfall's pre-scan answers the applicability question above for your product in minutes, then turns every obligation that applies into traceable engineering tickets with a citation chain your auditors can follow.
Not legal advice. Landfall maps regulatory obligations to engineering work for planning purposes. Its verdicts are not legal advice and create no attorney-client relationship — verify with qualified counsel before relying on them.